Kviklån er en fællesbetegnelse for forskellige former for mindre online lån, du kan optage på internettet. Du kan hurtigt ansøge, får hurtigt svar på din låneansøgning og du har pengene hurtigt på kontoen. Derfor navnet kviklån. Hvilken slags kviklån du skal søge, afhænger af, hvor mange penge du ønsker at låne, og hvor lang tid du vil afdrage lånet over. Det kan du læse mere om her i vores store guide til kviklån.
Kviklån har mange navne, der dog alle dækker over et mindre forbrugslån, der er optaget for at få råd til at købe et eller andet forbrugsgode, f.eks. et nyt tv, ny mobiltelefon, ny tablet eller ny computer.
Da kviklånet er så hurtigt at optage, kan det også være løsningen på dine tørre lommesmerter, når bilen pludselig har måttet på værksted, vaskemaskinen er brudt sammen, eller hvad der nu ellers kommer af uforudsete udgifter.
Så hurtigt og enkelt er det at optage et kviklån
I praksis er det ikke svært at optage et kviklån. Faktisk er der kun 4 trin i processen:
1. Find den låneudbyder, der har den laveste ÅOP og de mest fordelagtige vilkår
2. Ansøg om lånet online ved at udfylde en simpel formular
3. Få svar på låneansøgningen og underskriv via SMS eller Nem-ID
4. Pengene er på kontoen i løbet af en dags tid eller to.
Men især punkt 1 kan godt tage lidt tid. For hvordan finder du rent faktisk det bedste sted at optage dit kviklån? Det kan du blive meget klogere på, ved at læse denne store guide til kviklån!
Hvad er et kviklån
Kviklån er – som allerede nævnt – hurtige penge! Du kan hurtigt ansøge om et kviklån på internettet ved at gå ind på en låneudbyders hjemmeside, vælge et lånebeløb og udfylde en formular med dine personlige oplysninger.
Du har hurtigt svar på, om du kan få kviklånet. Fra du har indsendt låneansøgningen, og til du har svar på, om du kan få lånet, går der sjældent mere end en times tid – ja, oftest klares det på under et kvarter. Det er væsentlig hurtigere end i banken, hvor processen og behandlingstiden stort set er den samme, uanset hvilket beløb du ønsker at låne.
Du får hurtigt pengene ind på kontoen. Bliver du godkendt til lånet, modtager du en låneaftale på det valgte beløb, og så snart du har underskrevet den – og det kan også klares online via Nem-ID eller med din mobiltelefon – får du pengene ind på din konto allerede samme eller senest næste bankdag.
Så der er ikke noget med, at du skal møde op nogen steder og forklare, hvad du skal bruge pengene til, og oftest behøver du ikke en gang kunne dokumentere, at du har fast arbejde ved at stille med lønsedler. Det skyldes, at risikoen for låneudbyderen er lavere, så længe vi taler så små lånebeløb, som et kviklån oftest er på.
Så kviklån er hurtigt og nemt og løser dine økonomiske problemer eller gør det muligt at indfri dine drømme her og nu!
Hvor meget kan jeg låne som kviklån
Typisk er kviklån et mindre lån på maksimalt 10.000 kroner med en forholdsvis kort tilbagebetalingsfrist på fra en uge til nogle få måneder. Enkelte låneudbydere tilbyder dog at låne dig op til 75.000 kroner som kviklån. Her er tilbagebetalingstiden selvfølgelig længere, oftest fra 12 til 72 måneder.
Men ved større beløb, vil det oftest bedre kunne betale sig at optage et decideret forbrugslån. For her er renten lavere, og du kan vælge en længere løbetid, end du kan, hvis du vælger et låne så mange penge som kviklån.
Hvad kræver det at optage et kviklån
Reglerne for hvem, der kan optage kviklån og hvor gammel, du skal være for at kunne optage dem, varierer en del fra finansieringsselskab til finansieringsselskab. Men generelt gælder det, at:
- Du som minimum skal være 18 år for at kunne optage lånet
- Du skal have en dansk folkeregisteradresse
- Du ikke må være registreret som dårlig betaler i Experian (RKI) eller hos Kreditor Registeret
Enkelte låneudbydere har også krav om, at du kan dokumentere en fast indkomst af en vis størrelse. Det gør du ved at uploade dit seneste årsopgørelse i forbindelse med låneansøgningen. Det er dog kun et fåtal af låneudbyderne, der kræver det, eller også kræver de det først, hvis du skal låne mere end f.eks. 10.000 kroner.
Som oftest har låneudbyderne helt særlige regler for de helt unge på mellem 18 og 22 år, fordi de i den brede offentlighed er kendt for at ende i en gældsspiral. Derfor har låneudbyderne valgt en lidt mere formynderisk holdning til denne aldersgruppe og derfor sat et lavere maksimumbeløb for, hvor mange penge disse helt unge kan låne – hvis de da i det hele taget vil låne til dem.
Hvis du er i tvivl om at det et kviklån du har brug for så kan du læse om alle andre låne muligheder her i vores låne guide: Lån penge online
Kviklån uden sikkerhed
En anden ting der adskiller kviklån fra de lån, du kan optage i banken, er, at du ikke behøver stille sikkerhed for dem. Det betyder, at det du låner pengene til, ikke står som sikkerhed for, at du kan betale det tilbage, ligesom du heller ikke skal stille med noget andet af værdi eller komme med en kautionist for at kunne optage lånet. Det gælder i øvrigt også for de forbrugslån, du kan optage på nettet.
Så du risikerer ikke at skulle sælge huset eller bilen eller mister den mobiltelefon eller det tv, du har lånt til, hvis du ikke kan betale afdragene på lånet. Sådan er det ikke i banken. Her vil det du låner til, oftest stå som pant for lånet.
Men låneudbyderne tager sig betalt for den manglende sikkerhed i form af en højere rente og større gebyrer på dit lån. Derved kan de hurtigere få indfriet det beløb, de rent faktisk har lånt dig, samtidig med at dem der altid overholder deres afdrag, er med til at dække låneudbyderens tab på dem, der ikke kan betale det tilbage, som de har lånt.
Hvilken slags kviklån kan jeg vælge imellem
Generelt findes der to former for kviklån:
- SMS-lån og mikrolån, hvor hele lånebeløbet tilbagebetales på én gang inden for fra en uge til halvanden måned.
- Forbrugslånslignende kviklån, hvor du kan betale tilbage i flere rater. De har en noget længere løbetid og minder derfor mere om traditionelle forbrugslån.
Har du et akut behov for penge, bør du derfor vælge det af de to kviklån, der svarer til din økonomiske formåen. Ved du, at du har penge nok til at kunne betale hele lånet tilbage på en gang, kan et SMS- eller mikrolån meget nemt være løsningen. Er det omvendt småt med luften i økonomien, skal du vælge det forbrugslånslignende kviklån, hvor gælden afvikles over mange små afdrag.
SMS-lån og mikrolån
De helt små kviklån ydes oftest som en form for kredit. Her låner du et mindre beløb på typisk under 7.000 kroner og skal betale hele beløbet tilbage igen på en gang inden for en uge til halvanden måned.
SMS-lånene er nok de mest kendte og fungerer ved, at du ansøger om lånet via internettet som alle andre kviklån. Bliver du godkendt til lånet, modtager du en låneaftale via mail og kan så acceptere lånet ved at sms’e en aktiveringskode til låneudbyderen fra din mobiltelefon. Deraf navnet SMS-lån.
Det giver en ekstrem hurtig og noget nemmere arbejdsgang end ved andre kviklån og traditionelle forbrugslån, der begge oftest skal underskrives med Nem-ID. Det gælder således også mikrolånene, der bortset fra underskiftsprocessen fungerer på helt samme måde som SMS-lånene.
SMS-lånene har en anden interessant krølle på halen. Hos nogle udbydere er der nemlig en grænse for, hvor mange penge du kan låne første gang. Denne beløbsgrænse hæves, hver gang du har betalt dit lån tilbage til tiden. Samtidig kan du kun optage et nyt lån hos dem, når du har betalt det gamle tilbage. Det begrænser låneudbyderens risiko og sikrer dig mod at ende i en gældsspiral.
Samtidig er der fra lovgivningsmæssig side sat et maksimumsbeløb for, hvor mange penge du kan låne med så kort løbetid, som SMS- og mikrolånene har. Maksimumsbeløbet hedder i øjeblikket 7.000 kroner. Når man tager i betragtning, at du skal tilbagebetale hele beløbet på en gang ud af din normale månedsløn, så er det faktisk et voldsomt højt beløb.
Hvad hvis jeg ikke kan indfri mit SMS-lån eller mikrolån til tiden?
SMS- og mikrolån er en nem måde at strække økonomien på, hvis kassen er tom sidst på måneden, eller du lige er nødt til at låne til den store, uventede værkstedsregning, der skal betales. Ulempen er, at det er hele lånebeløbet og eventuelt påløbende renter og gebyrer, der skal tilbagebetales på en gang, og at løbetiden ikke er særlig lang.
Så skal du optage SMS- eller mikrolån, bør du kun gøre det, hvis du er sikker på, at du har luft nok i økonomien til at kunne betale hele lånebeløbet – og eventuelt påløbne renter og gebyrer – tilbage igen til tiden.
Kan du ikke indfri lånet til tiden, vil de fleste udbydere af SMS- og mikrolån tilbyde dig at konvertere lånet til et lån med månedlige afdrag, så du kan afvikle gælden over typisk tre måneder i stedet for at betale det hele tilbage på en gang. Men det koster selvfølgelig nogle ekstra gebyrer, som der så også lige lægges oven i det beløb, du skal betale tilbage.
Gratis kviklån
Når vi skriver “eventuelt påløbne renter og gebyrer”, så skyldes det, at du rent faktisk kan optage rentefri SMS-lån hos flere låneudbydere.
Således lokker låneudbyderen Vivus med, at du kan optage det første lån på op til 4.000 kroner gratis. Det vil sige, at første gang du låner hos dem, slipper du for gebyrer og renter og skal kun betale 4.000 kroner tilbage igen. Men næste gang fanger bordet! Det smager lidt af, at det første fix altid er gratis.
Låneudbyderen Trustbuddy har en anden og mere tillokkende indgang til gratis kviklån. Hos dem er lånet nemlig altid rentefrit, hvis du betaler det tilbage inden for 14 dage efter, du har optaget det. Først efter de 14 dage løber der renter på. Det svarer næsten til at låne penge af en god ven sidst på måneden og så betale dem tilbage til den første, så snart du har fået løn.
Forbrugslånslignende kviklån
Den anden form for kviklån ligner mere de traditionelle forbrugslån. Her optager du lånet ved at underskrive låneaftalen med dit Nem-ID og skal så betale det tilbage over en række månedlige rater. Typisk kan du vælge at afdrage lånet over fra 12 til 72 måneder, men selv om renten er noget lavere end SMS- og mikrolånene, så kommer du nemt til at betale mange penge i renter og gebyrer.
Hvordan finder jeg det billigste kviklån
Når du låner penge, skal du som regel betale det tilbage med både renter og gebyrer. Men det kan være svært at gennemskue, hvilken låneudbyder der tilbyder det billigste kviklån – for hvad vejer mest, når du har lånt et mindre beløb: En lav rente og høje gebyrer eller omvendt?
Derfor er der et lovkrav om, at alle låneudbydere skal oplyse deres renter og gebyrer, så de er sammenlignelige med andres. Det gøres ved hjælp af den særlige ÅOP-procentsats, som du ser angivet ved alle lån. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og betegner, hvor mange procent dit lån vokser med over et år, når man lægger renter og samtlige gebyrer sammen.
Lidt populært kan man kalde ÅOP for kiloprisen på et lån og jo lavere en ÅOP-sats et lån har, jo billigere er det at låne hos den pågældende låneudbyder.
Men før du kaster dig hovedkulds ud i at låne hos den udbyder, der har den laveste ÅOP, bør du nærlæse udbyderens vilkår og betingelser for lånet meget nøje. For rykker- og andre gebyrer i forbindelse med misligholdte lån, tæller ikke med i ÅOP, og da låneudbyderne med de laveste ÅOP’er godt er klar over, at de er billigst, vil de naturligvis sikre sig bedst muligt ved at have skrappere regler, hvis du ikke skulle kunne betale dine afdrag på lånet.
Hvad koster det at låne
Hvor høj ÅOP der er på et kviklån, afhænger helt af, om du har valgt et SMS- og mikrolån, hvor du betaler hele lånebeløbet og påløbne renter og gebyrer af på én gang eller har valgt et forbrugslånslignende kviklån, hvor du betaler af over flere måneder.
SMS- og mikrolånene er langt de dyreste. Her er ÅOP tårnhøj, fordi lånet sjældent løber mere end maksimalt halvanden måned og hele det skyldige beløb erlægges på én gang. En ÅOP på flere tusinde procent er ikke ualmindelig. Men det er jo også på grund af den hurtige tilgang til penge, og ikke fordi det er billigt, at du optager et sådant lån.
De forbrugslånslignede kviklån har en langt lavere ÅOP. Her lander vi oftest i området mellem fra 15 til 30 % i ÅOP. Det er lidt dyrere end de almindelige forbrugslån. Så hvis du har brug for at låne mere end 10.000 kroner, kan det være en fordel at sammenligne ÅOP på det kviklån, du har fundet med ÅOP på et tilsvarende forbrugslån. Forbrugslånene kan også optages på nettet, men kræver som regel i modsætning til de fleste kviklån, at du kan stille med dokumentation for, at du har en fast indkomst.
Den hurtige låneberegner
En hurtig og mere anskuelig måde at beregne de samlede udgifter ved et forbrugslånslignende kviklån på, er at gange det månedlige afdrag med det antal måneder, du skal afdrage gælden over. Sammenlign resultatet med det beløb, du har lånt. Differencen giver de samlede omkostninger ved lånet!
Optager du f.eks. et lån på 5.000 kroner, som du vælger at betale tilbage med 101 kroner hver måned i 72 måneder, ender du med at tilbagebetale 7.272 kroner over de 6 år, lånet løber. Altså koster lånet 2.272 kroner i renter og gebyrer. Det er væsentlig mere håndgribeligt end en ÅOP på 31 procent.
Den nemmeste måde at sammenligne kviklån på
I stedet for at skulle bakse med en masse beregninger og trævle tonsvis af låneudbyderes hjemmesider igennem for at finde det billigste kviklån kan du i stedet bruge den låneberegner, vi har her på siden. Her har vi gjort det nemt for dig at finde den bedste låneudbyder, blot ved at vælge hvilket beløb du ønsker at låne. Ud fra det finder vi ud af, hvem af vores samarbejdspartnere der giver dig de det bedste og billigste lån.
Ud fra den liste af relevante låneudbydere vi finder til dig, kan du nemt udvælge de mest interessante. Inden du beslutter dig endeligt for en låneudbyder, anbefaler vi dog, at du nøje gennemgår deres regler og vilkår. For som vi allerede har været inde på, så handler det ikke kun om at finde den billigste låneudbyder, men også at finde den du føler dig mest tryg ved.
Risiko ved kviklån
For skulle uheldet være ude, så du ikke kan betale dit afdrag, er det rart at vide, hvad der venter en af gebyrer, og hvordan proceduren er for at inddrive gælden. Bliver du meldt til RKI eller Kreditor Registeret med det samme, eller forsøger låneudbyderen at lave en frivillig afdragsordning med dig først?
I en sådan situation er det vigtigt, at du holder hovedet koldt og ikke f.eks. optager ny gæld for at kunne betale dit kviklån tilbage. Det er nemt og ekstremt fristende, men ikke særlig smart!
For på det nye kviklån ryger der nye gebyrer og måske også højere renter på. Så ikke nok med, at du reelt set ikke får afdraget, men bare skubber den oprindelige gæld rundt mellem forskellige låneudbydere, din samlede gæld bliver også højere!
Det er en ond spiral, der for mange er den direkte vej til en registrering i RKI og en plads i tv-programmet Luksusfælden, der i årevis har hjulpet gældsplagede danskere på TV3.
Nu er du klædt ordentlig på til at tage et kviklån
Men den interaktive, skræddersyede liste over låneudbydere her på siden og denne grundige guide i kviklån er du klædt ordenligt på til at tage dit – måske første – kviklån.
For husk på, at det er en alvorlig sag at skulle låne penge – og selv om det er nemt at optage et kviklån, så skal gælden stadig betales tilbage. Sæt dig derfor aldrig hårdere i det, end du har luft til i økonomien, og vælg hellere et forbrugslånslignende kviklån frem for et SMS- eller mikrolån, hvis du ikke er 110 % sikker på, at du kan afdrage hele lånebeløbet på én gang inden for den korte løbetid, som et SMS- eller mikrolån har.
Tænker du dig om og undersøger vilkår og betingelser ordentligt, før du låner, er et kviklån en nem og hurtig måde at få råd til det, du lige går og mangler – eller klare den økonomiske øretæve som uforudsete udgifter oftest føles som.