Privatlån er en fællesbetegnelse for alle de lån, du kan optage som privatperson og bruges især som betegnelse for de større forbrugslån over 50.000 kroner. I denne artikel ser vi nærmere på denne særlige form for forbrugslån, hvor du i dag kan låne op til 350.000 kroner online uden at skulle stille nogen form for sikkerhed.
Privatlån dækker normalt alle former for lån, der kan optages af private – i hvert fald hvis du spørger i banken. Online anvendes privatlån oftest som et andet navn for forbrugslån, altså lån på over 50.000 kroner, der typisk afdrages over flere år.
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 9.95%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar 60 minutter
- Udbetales 2 dage
- Debitorrente: 3.34%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
Få drømmene opfyldt med et privatlån
Privatlån er typisk dem, du tager, når du skal anskaffe en lidt større ting som f.eks. et køkken og realkreditinstituttet eller banken ikke vil være med til at finansiere det – eller du bare ikke har lyst til at spørge i banken, fordi du synes det er for besværligt.
Traditionelt har vi ellers fået tudet ørerne fulde om, at det altid er billigst at låne i banken – eller i realkreditinstituttet, hvis du har en ejerbolig med friværdi i. Sidstnævntes renteniveau er der da heller ingen, der kan konkurrere med, men i forhold til bankerne kan flere af de store udbydere af privatlån sagtens være konkurrencedygtige, så længe vi taler rene forbrugslån uden sikkerhed.
Har du mulighed for at stille sikkerhed for lånet og kan du demonstrere tilpas meget luft i privatøkonomien i form af et budget – og har du tid til at vente på sagsbehandlingen – bør du stadig først prøve, om du kan låne i banken. Med sikkerhedsstillelse for lånet, vil det oftest stadig være billigere at låne i banken end hos de låneudbydere, du kan låne hos på nettet.
Men vil du låne til noget, du enten ikke kan stille som sikkerhed for lånet eller har du ikke mulighed for at stille sikkerhed på anden måde, får du sjældent en billigere rente i banken, end den du kan få på et privatlån hos nettets låneudbydere – og her slipper du også for at skulle stille med det obligatoriske budget og skal sjældent vente mere end et kvarter, før du ved, om du får lånet bevilliget eller ej.
Så selvom det er tæt på at lyde som usmagelig markedsføring, kan man godt sige, at du kan få dine drømme opfyldt med et privatlån – i hvert fald går det hurtigere og er knapt så besværligt som i banken.
Saml klatgælden og får overskud i budgettet
En anden – og måske smartere – anvendelse af privatlån er til at samle al dig klatgæld i form af højtforrentede smålån, som dem du normalt optager til at købe fjernsyn, mobiltelefoner og andre forbrugsgoder for. Så kan du betale de mange smålån ud og samle gælden til et stort samlet lån med en lavere rente og afdrag over en længere årrække.
Det giver luft i privatøkonomien og kan være et smart træk, hvis I f.eks. står foran en familieforøgelse eller skal til at købe fast ejendom og derfor har brug for at have flere penge til rådighed.
Privatlån uden sikkerhed
De privatlån du optager på nettet, er altid uden sikkerhed. Det vil sige, at du ikke behøver at stille det, du låner til eller stille noget andet værdifuldt, som du ejer, som sikkerhed for at få lånet. Det vil sige, at hvis du ikke kan betale dine afdrag, så kommer låneudbyderen ikke og henter det, du har lånt til, eller det du har stillet som sikkerhed.
Det er både godt og skidt, for havde låneudbyderen taget pant i det, du har lånt til, kunne du være kommet ud af låneforholdet, uden at hænge på restgælden. Nu er du i stedet enten nødt til at sælge det, du har lånt til og se, hvor meget du kan få for det eller indgå en anden tilbagebetalingsaftale med låneudbyderen.
Den manglende sikkerhed kommer du også til at betale for i form af en højere rente. Det skyldes, at låneudbyderens risiko ved at låne penge til dig, er større uden end med sikkerhedsstillelse. Men hvor du godt kan få et lån mod at stille sikkerhed i banken – og dermed få en lavere rente – er det ikke en valg, når du låner på nettet. Hvis du gerne vil have mere information i forhold til alle de mange forskellige lån der findes så kan du læse den her: Lån penge – den ultimative guide
Hvor meget kan jeg låne som privatlån?
Typisk ses der to forskellige maksimums beløbsgrænser på privatlån. Hos de fleste låneudbydere på nettet kan du låne op til mellem 75.000 og 100.000 kroner som privatlån, mens de største udbydere giver dig mulighed for at låne helt op til 350.000 kroner uden nogen form for sikkerhedsstillelse.
De mindre privatlån har oftere en væsentlig højere rente og ÅOP end de større lån. Det skyldes naturligvis, at de større lån kan løbe i op til 15 år, hvorimod de mindre sjældent kan tages over mere end 6-7 år. Samtidig er renten – og oftest også gebyrerne – større på de mindre lån, fordi de – ifølge finansieringsselskaberne – koster det samme at administrere, som de større lån. Mon dog ikke det også handler om, at de har færre afdrag af fordele deres fortjeneste over?
Privatlån op til 350.000 kroner og få hurtig svar med NemID
En af de ting, der er væsentlig anderledes i forhold til at låne i banken, er, hvor nemt og hurtigt det går med at låne på nettet. Faktisk kan du nå at få bevilliget lånet og skrive under på låneaftale på under 20 minutter og kan have penge på kontoen allerede næste bankdag.
Alt i alt er der kun fire trin fra du har fundet den låneudbyder, du vil låne hos og til du har pengene:
1. Gå ind på låneudbyderens hjemmeside og vælg hvor stort et beløb du vil låne og hvor mange år eller måneder, du vil være om at betale det tilbage.
2. Udfyld dine kontaktoplysninger, dit CPR-nummer og overfør eventuelt seneste lønsedler og årsopgørelse via en formular på hjemmesiden.
3. Du får svar på, om du har fået bevilliget lånet inden for en time – og inden for normal åbningstid går det oftest hurtigere end det.
4. Nærlæs kontrakten og underskriv med dit NemID. Derefter overføres pengene til din konto inden for en bankdag eller to.
Ja, så nemt og hurtigt er det – selvfølgelig under forudsætning af, at du kan godkendes til lånet.
Hvad skal jeg opfylde for at kunne oprette et privatlån?
For at kunne optage et privatlån hos en låneudbyder herhjemme, skal du som minimum:
- Være myndig og over 18 år. Enkelte låneudbydere kræver, at du er 20 eller 23 år, før de tilbyder dig lån.
- Være dansk statsborger med gyldigt CPR-nummer.
- Have en dansk folkeregisteradresse.
- Ikke være optaget i RKI/Experian eller Debitor Registeret som dårlig betaler.
Privatlån kræver oftest dokumentation
I forhold til kvik- eller minilån som sms- og mikrolån og de helt små forbrugslån til mobiltelefoner og andre forbrugsgoder under 10.000 kroner, kan der være forskellige krav om, at du kan dokumentere en fast indtægt og et minimumskrav til, hvor meget du tjener om året.
Det er derfor de fleste udbydere af privatlån beder dig medsende din seneste årsopgørelse og fra en til tre seneste lønsedler. Det er deres dokumentation for, at du lever op til disse krav.
Nogle låneudbydere lader også det maksimale beløb, du kan låne afhænge af, hvorvidt du er single eller I er et par. Flere har således en beløbsgrænse på 200.000 for singler og 350.000 for par. Er det tilfældet, vil I oftest skulle fremsende begge jeres lønsedler og årsopgørelse, for at kunne dokumentere, at I kan låne helt op til 350.000.
Enkelte låneudbydere kræver også yderligere dokumentation på din identitet, hvis du skal låne over 100.000 kroner. Det kan være i form af en kopi af dit gyldige danske kørekort, pas eller eventuel opholdstilladelse.
Privatlån til unge under 25
Tidligere var der oftest skærpede vilkår, hvis du ville låne som ung under 25 år. Det kan du stadig komme ud for hos nogle låneudbydere, men generelt er aldersgrænsen for, hvornår låneudbyderne begynder at blive ekstra nøjeregnende med at godkende dig som ung, faldet til 20 eller 23 år.
Så i dag låner finansieringsselskaberne enten lige så gerne ud til unge under 25 år, som til dem der er over eller også kan du først låne hos dem, når du har en alder, hvor de mener, du er ansvarlig nok til at kunne låne større beløb – typisk enten netop de 20 eller 23 år, der ses som aldersgrænse hos nogle af de mere forsigtige låneudbydere. Et godt alternativ til et privatlån til unge under 25 år, er at få oprettet en kassekredit
Hvordan finder jeg det billigste privatlån
Men hvordan finder du så det billigste privatlån blandt de mange låneudbydere, du kan finde på nettet? Ja, selvfølgelig kan du gå ind på alle låneudbydernes hjemmesider og tjekke deres rente- og gebyrsatser, samt den særlige årlige omkostning i procent (ÅOP), som alle låneudbydere er forpligtet til at oplyse i forbindelse med deres lån.
ÅOP-procenten angiver, hvor mange procent af det du betaler i afdrag på lånet over et år, der er går til renter og gebyrer til finansieringsselskabet. Jo lavere ÅOP, jo mindre af dine afdrag går til renter og gebyrer. Så dem der kan tilbyde den laveste ÅOP, giver dig det billigste lån!
Dog skal du være opmærksom på, at det kun giver mening at sammenligne ÅOP, når vi sammenligner lån af samme størrelse og løbetid. Så du kan ikke sammenligne to lån på 100.000 kroner, hvor det ene løber over 10 år og det andet over 15 år. Det med den længste løbetid vil altid have den laveste ÅOP. Kun hvis de to lån løber over f.eks. 10 år, giver det mening at sammenligne ÅOP’en på lånene med hinanden.
Få overblik over dine lånemuligheder
I stedet for at trævle nettet tyndt efter låneudbydere, kan du få et overblik over, hvilke lånemuligheder du har i den oversigt, vi har her på siden over de finansieringsselskaber, der tilbyder privatlån på nettet. Her kan du også se de generelle vilkår for at kunne låne hos dem.
Brug listen til at undersøge de forskellige låneudbyderes lånetilbud og ÅOP og udvælg så de f.eks. tre låneudbydere, der har den laveste ÅOP.
Læs det med småt, inden du tager et privatlån
Derefter går du ind på hjemmesiden for hver af de låneudbydere, du synes der ser mest interessante ud og nærlæser deres vilkår. For en lav ÅOP er ikke nødvendigvis nok til, at det er den låneudbyder, du skal vælge.
De fleste låneudbydere ved nemlig udmærket godt, hvis de er de billigste – og derfor ved de også, at alt og alle vil forsøge at optage lån hos dem. Så for at beskytte sig ekstra godt mod ”låneryttere” og andre kandidater til tv-programmet Luksusfælden, har de oftest skrappere vilkår og højere gebyrer i forbindelse med inddrivelse af misligholdt gæld og hvad der nu ellers findes for gebyrer, der ikke har indflydelse på ÅOP-værdien.
De tre ting du især skal være opmærksom på er:
- Lånevilkår.
- Størrelsen på diverse restancegebyrer.
- Muligheden for at indfri lånet før tid.
Lånevilkårene handler selvfølgelig om, hvilke vilkår du kan optage lånene under. Her vil låneudbyderne med de laveste ÅOP’er oftest have skrappere vilkår end dem, der har de højere ÅOP’er. Oftest låner de ikke penge ud til de helt unge eller også har de nogle skærpede krav eller lavere beløbsgrænser, inden de f.eks. beder om dokumentation i form af kørekort eller pas.
Hvor der findes lovgivning på størrelsen og frekvensen af rykker- og inkassogebyrerne på maksimalt 100 kroner pr. rykker og minimum 10 dages frist mellem hver rykker, findes der ingen lovgivning om, hvor hurtigt et misligholdt afdrag må sendes til inkasso – eller på størrelsen af gebyrerne på håndteringen af inkassosagen. Derfor skal du se, om du kan finde oplysninger om disse gebyrer i finansieringsselskabernes lånevilkår. Det kan du kun sjældent og derfor har vi et godt trick til dig lige om lidt.
Endelig skal du undersøge, om du kan indfri lånet før tid, hvis du pludselig skulle komme til penge eller vælger at samle dine smålån i et større privatlån. De fleste låneudbydere i dag giver mulighed for det uden yderligere omkostninger, men enkelte vil kræve et mindre gebyr for at indfri lånet før tid. Kun et par enkelte kræver fortsat – som man oftest så det i gamle dage – at du også indbetaler alle de renter, du skulle have betalt, hvis lånet havde fået lov at løbe tiden ud.
Ansøg om flere privatlån og vælg det mest fordelagtige
Vil du være helt sikker på, at du kender alle regler og vilkår på det privatlån, du vælger, kan du prøve at ansøge om privatlån hos de låneudbyder, du synes ser mest lovende ud. Bliver du godkendt til lånet, får du nemlig helt automatisk fremsent lånekontrakten med de vilkår, der gælder for netop det lån, du har ansøgt om.
Det er altid smart at gøre, for dels finder du ud af, om du kan blive godkendt til at låne hos dem og dels får du netop de vilkår, der gælder for dit lån – og ikke bare de standardvilkår, der står på udbyderens hjemmeside og som måske ikke er opdateret længe.
Metoden er helt sikker at bruge, for du hæfter ikke for lånet – og får derfor heller ikke pengene udbetalt – før du har underskrevet låneaftalen med dit NemID.
Først når du har sammenlignet lånekontrakterne fra de låneudbydere, du er blevet godkendt til lånet hos, er du klar til at træffe dit endelige valg. Så er du helt sikker på, at du optager det lån, der er mest fordelagtigt for dig!